Peste 500 de elevi din partea de nord a țării au concluzionat, alături de reprezentanții IGSU și E.ON: ”Mai bine previi, decât să nu fii!”
December 8, 2016

Elevii din Arad alături de reprezentanții ISU și E.ON: ”Mai bine previi, decât să nu fii!”

  • Reprezentanții celor două instituții au susținut noua campanie de siguranță pentru peste 60 de copii din două instituții de învățământ arădene

Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiș” şi voluntarii E.ON România au transmis joi, 8 decembrie a.c., informații și sfaturi utile care să îi ajute pe elevii din învățământul primar de la Colegiul de Arte ,,Sabin Drăgoi” și cei de la Școala Gimnazială “Avram Iancu” din Arad să își formeze un comportament preventiv corect în cazul apariției unor situații de urgență.

Ce este o situație de urgență? Cum să folosim corect sursele de energie? Ce să facem dacă simțim miros de gaz? Cum să procedăm dacă acasă sau la școală izbucnește un incendiu? Cum putem să prevenim un incendiu sau o explozie? Acestea au fost câteva dintre întrebările care și-au găsit răspuns în cadrul noilor lecții de siguranță.

De asemenea au fost prezentate materiale video sugestive care au generat discuții folositoare, copiii având totodată ocazia de a exprima opinii și de a adresa întrebări ”dascălilor” de la ISU și E.ON.

După ce au analizat împreună situații concrete care pot genera incidente grave precum și modul de prevenire al acestora prin respectarea unor reguli simple dar și montarea de detectoare de fum, toți cei prezenți au concluzionat: ”Mai bine previi, decât să nu fii!”, acesta fiind și mesajul noii campanii de siguranță lansată în această toamnă de cele două instituții partenere.

“A fost o altfel de lecție față de cele obișnuite la școală; o lecție cu reguli foarte bune de siguranță pe care ar trebui să le știm toți ca să putem preveni situațiile de urgență și chiar să ne salvăm viața” a spus o elevă care a participat la lecții.

Lecțiile de siguranță vor continua și în alte județe ale țării, aflate în aria de competență a Grupului E.ON în România.

Despre parteneriatul „Împreună pentru siguranţă”

Încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România în luna septembrie 2012, parteneriatul a condus la derularea, la nivel naţional, a mai multor campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a energiei.

Anul acesta, pornind de la necesitatea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, cele două părţi au iniţiat, sub egida R.I.S.C., o campanie de informare preventivă a populaţiei pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.

Urmare a campaniilor şi acţiunilor comune derulate până acum de cele două instituţii partenere, conform statisticilor I.G.S.U., în perioada 01 octombrie 2012 – 30 iunie 2016 numărul incendiilor a scăzut cu peste 9% raportat la perioada 01 octombrie 2008 – 30 iunie 2012, iar numărul victimelor s-a redus cu circa 7%.

Despre detectoare

Montarea detectoarelor a devenit o cerință obligatorie în ţări precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, SUA, Canada sau Australia, iar conform studiului White Paper, realizat de Public/Private Fire Safety Council, în SUA această practică a redus cu circa 50% numărul victimelor.

În România, echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu este obligatorie numai pentru imobilele foarte înalte, pentru spaţiile comune (holuri, magazii, scări de evacuare, centrale termice de bloc etc.), precum şi pentru spaţiile transformate în unităţi de comerţ sau servicii publice.